Wat_is_body_stressStress of spanning zien wij over het algemeen als negatief en vervelend. Toch is een zekere mate van stress nodig om ons actief en alert te houden. Een gezonde hoeveelheid stress wordt automatisch en probleemloos door het lichaam verwerkt. Wanneer er echter meer stress is dan het lichaam kan verwerken, is er sprake van overbelasting. Het lichaam gaat zichzelf dan beschermen door de spieren onwillekeurig aan te spannen. Bij voortdurende of acute overbelasting is het lichaam niet meer in staat om deze opgebouwde spierspanning los te laten, waardoor deze zich vastzet. Vastgezette spierspanning noemen we body stress. Body stress wordt gaandeweg in de diepere spierlagen opgeslagen.

De aanhoudende spierspanning heeft een dempend effect op het zenuwstelsel, het communicatiesysteem tussen de hersenen en het lichaam. Blokkades in het zenuwstelsel zorgen voor allerlei klachten. Het lichaam is niet meer in staat zichzelf te herstellen, je gaat minder goed functioneren en je algeheel welbevinden wordt beperkt.

Body stress ontstaat bij:

Lichamelijke overbelasting
Acute lichamelijke overbelasting ontstaat bijvoorbeeld bij een verkeersongeval, een valpartij of een onverwachte beweging. Het lichaam kan ook langzaam overbelast raken door langdurig een verkeerde houding aan te nemen, gedurende een periode intensief sport te beoefenen of door fysiek zwaar werk. Deze overbelasting is vaak voelbaar in nek, schouders, lage rug, armen en benen.

Emotionele overbelasting
Ingrijpende gebeurtenissen, voortdurende werkdruk of financiële problemen kunnen zich letterlijk in het lichaam vastzetten. Er is dan sprake van emotionele of mentale overbelasting. Deze zet zich vaak vast in het gelaat, de schouders en het gebied van de maag en het middenrif.

Chemische overbelasting
Chemische stress kan ontstaan door het inademen, nuttigen of opnemen van bepaalde stoffen, zoals kleur- geur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen. Ook het gebruik van cosmetica of medicatie kan leiden tot chemische overbelasting. Zware, ondraaglijke hoofd- en/of nekpijn kunnen tekenen hiervan zijn.